Protonenlaan 34, Uden
06-22562430
iwill@btrue.nl

De tweede man (m/v)

advies inspiratie coaching

De tweede man (m/v)

img_4646Onderstaande tekst van Karin Quint geeft ook heel goed aan op welke manier Don op z’n best ingezet zou kunnen worden. Ter inspiratie

 

De tweede man (m/v)

Alleen is maar alleen. U zoekt een goed klankbord, een dagje vervanging of mijmert al over opvolging. Tijd voor een tweede man.

Door Karin Quint / dinsdag 18 april 2006

 

  1. Het juiste moment Uw bedrijf groeit hard of zit juist even in een dip, u bent op zoek naar nieuwe ideeën of zoekt wat stabiliteit voor de toekomst. Er zijn allerlei redenen om op zoek te gaan naar een tweede man. Denk goed na over wat voor type tweede man u zoekt. Een sparringpartner om nieuwe projecten mee op te zetten, iemand die de zaak overneemt als u ermee ophoudt, of juist iemand die die met een frisse blik orde op zaken komt stellen als het even wat minder gaat.
  2. De zoektocht Waar vindt u uw tweede man of vrouw? De zoektocht is geen gemakkelijke. Kijk eens rond binnen uw bedrijf, misschien is die tweede man allang binnen huis. Maar misschien bent u juist op zoek naar een outsider. Benader dan een wervings- en selectiebureau of spreek uw persoonlijk netwerk aan. Soms helpt het geluk een handje. Ondernemer Jeroen van den Biggelaar van online kaartenverkoper Etix kwam op het treinstation zijn tweede man tegen.
  3. In de familie Hele bedrijven zijn groot geworden dankzij de onverbrekelijke familieband. Waarom dan niet op zoek gaan naar een tweede man in de familie? Nadeel kan zijn dat iedere familiebijeenkomst over zaken gaat. Kijk eens goed rond in de familie en misschien ziet u onvermoede talenten in zoon, dochter, neefje of nichtje.
  4.  De eeuwige tweede Niet elke tweede man is een goede eerste. Neem Frits Philips. Hij was op zijn sterkst als tweede man achter Frans Otten, de schoonzoon van Anton Philips. Frits was de plannenmaker, terwijl Frans de financiële discipline had om niet aan alle plannen die Philips uitdacht toe te geven. Toen Frits het in 1961 zelf aan het roer kwam, ging het een stuk minder. De omzet steeg wel, maar de winstmarges halveerden.
  5. Neem een team Waarom kiezen voor één rechterhand als een team beter werkt? Teams kunnen het beste in mensen naar boven brengen. Een team is stabieler dan één man of vrouw alleen. Mocht er een rotte appel tussenzitten dan kan die alleen verwijderd worden zonder dat dit direct al te grote consequenties heeft. Esther Raats, directeur van Bandridge Europe en zakenvrouw van het jaar 2006, kwam na een tijdje alleen aan het roer van haar onderneming tot een nieuw inzicht. Met 110 werknemers, een omzet van 30 miljoen euro en levering aan 23 landen kon ze niet elke beslissing meer in haar eentje nemen. Ze stelde een directieteam aan, met mensen die haar aanvullen.
  6. Als het niet klikt Eindelijk heeft u de keus gemaakt en dan gaat er iets mis. Het klikt bij nader inzien niet of er ontstaat voortdurend wrevel. Een verkeerde tweede man uitkiezen kan de beste overkomen. Vervelend als het misloopt, maar bedenk wel dat er maar één de baas is. Wie er op zal moeten stappen, dát is dan wel duidelijk. Vraag het maar aan Schipholdirecteur Gerlach Cerfontaine. Hij liet tweede man Marike van Lier Lels het veld ruimen, twee maanden nadat zij verkozen was tot machtigste vrouw in het Nederlandse bedrijfsleven.